Забележителности

Почивката на море не е само плаж, вода и пясък. Черноморец и региона ви предлагат много забавления, исторически и природни забележителности. А ето и някои от тях:

  • Храм Св. Никола

Храм „ Свети Никола „ е създаден през 1858 г. на мястото на най- старият параклис в село „ Свети Никола „/ дн. Черноморец/ . Изграждането на храма е свързано с местно предание, в което се разказва за група гръцки моряци, които претърпяват корабокрушение в Созополският залив, но се спасяват благодарение на иконата на „  Свети Никола „, която носели със себе си и която изплувала от гемията . Днес иконата, закриляща града и неговите жители и продължаваща да извършва своите чудеса пред вярващите може да бъде видяна в храма .

  • Парк „Росенец”- Атия

Парк Росенец е известен още и под името  „Отманли”, намира се в района на село Атия на 7.4 км.  От Черноморец, разположен е на площ 22 хектара и има обособени два живописни плажа със ситен златист пясък, които предлагат на многобройните си туристи  забавни атракции, приветливи  ресторанти и уютни хотели. Очарова с девствената си природа, с уникалната си многообразна растителност, с чистотата и неповторимия пейзаж, сред който можете да си направите пикник, да прекарате приятен уикенд и пълноценна почивка.

  • Замъка в Равадиново -8.7 км

Уникалното архитектурно творение се простира върху площ от 20 декара. Към замъка има парк, езеро с лебеди и параклис, който е в процес на строеж. Все още не е напълно завършен. След като прекрачите входа на комплекса, ще се озовете в един паралелен свят. Наоколо свободно се разхождат пауни, а въздухът е напоен с аромат на билки и цветя, които тук са в изобилие. Високите кули на замъка, обрасли с бръшлян, ще ви накарат да си припомните приказките на братя Грим.

  • Къмпинг Градина

Къмпинг Градина се намира на Южното Черноморие, на 4.2 км от Черноморец. Известен е с дългия си почти 3 километра плаж. Разположен е на красив залив с чисти води.

Това е най-големият къмпинг в България. Има около 300 места за палатки и приблизително 250 места за карвани. Има добри условия за уиндсърф, катамаран, кайтсърф.

  • Връх Бакърлъка

Връх Бакърлъка  се намира на около 17 км от гр. Черноморец. Простира се от северозапад на югоизток с дължина 18-20 км, а ширината му е 3-5 км. В северната част се издига най-високата му точка (376,2 м). Югоизточната част от рида попада в природния резерват Ропотамо, а в най-северната му част е разположен лесопарка Росенец. По всички части на рида има останки от тракийски крепости.

  • Пристанище Черноморец

За развитието на морският транспорт и морските туристически културно – познавателни пътувания ще допринесе реконструкцията и модернизацията на пристанище „ Свети Никола „. Пристанището е разположено на Централният градски плаж .

  • Остров Св. Иван

Свети Иван е най-големият остров по Българското Черноморие. Намира се на 1 км от град Созопол и е обявен за природен и археологически резерват. Острова е обект на постоянни археологически проучвания. На него е открито древно светилище на траките, руини от голям манастир и мощите на  Св. Йоан Кръстител. Островът е дом на много птици. На него се намира най-голямата колония на сребриста чайка в България. До острова може да се стигне с лодка от созополското пристанище.

Тези и още много интересни места ви очакват в Черноморец.